Classic meet Chanson

middel|groot

Periode

1 sept - 15 dec 2020

 feb 2021

European

Philharmonia

Hommage Aznavour - (Symfonish)

Gezongen door Katell Chevalier &

Philippe Elan

CHARLES AZNAVOUR was de oudste en laatste der giganten. De ultieme belichaming van een generatie Franse zangers, maar wel één die nooit zijn Armeense origine verloochende. Armenië, zijn geboorteland, dat hem als een held ontving als Ambassadeur en waarvoor hij in de bres sprong na de aardbeving van 1988.

Deze auteur-componist en vertolker van meer dan 1.000 chansons schreef altijd eerst zijn teksten om daarna te wachten tot zijn net gecreëerde juweel de gepaste muzikale begeleiding vond. Het waren vaak melodieën die alle generaties konden mee neuriën. Hij zal wereldwijd, Amerika inbegrepen, herinnerd blijven als één van de grootste zangers van de laatste honderd jaar en dit op het allerhoogste niveau. Op eigen kracht veroverde hij in 1963 Carnegie Hall in New York, zijn lievelingsstad waar hij als Anglo-Parijzenaar, als “de Franse Sinatra“, ware triomfen beleefde.

Aznavour zong over de liefde, de strijd, het lijden, de tijd die voorbijgaat, de jeugd en de homoseksualiteit en vertolkte zijn chansons in meer dan 100 landen tot en met zijn laatste concert op 19 september jongstleden. Charles, werkpaard bij uitstek, stond open voor de nieuwe generatie zangers, zelfs rappers en had nog vele projecten in petto. Hij dacht reeds aan het organiseren van een concert op de dag van zijn 100ste verjaardag! Hij studeerde zelfs Chinees om ook daar dichter bij zijn talrijke fans te staan. Hij was ook buitengewoon fier op zijn 800 olijfbomen, waarmee hij bio-olijfolie produceerde.

Het is onmogelijk om al zijn hits op te noemen. We noemen er een paar: La Bohème, La Mamma, Mes amis, mes amours, mes emmerdes, ook gekend als Emmennez-moi, J’me voyais déjà, For me Formidable, enzoverder.

Het was niemand minder dan Edith Piaf die Aznavour in 1946 onder haar vleugels nam gedurende de eerste 8 jaar van zijn carrière. En het was op zijn beurt Aznavour die de jonge Johnny Hallyday gedurende 2 jaar begeleidde en voor wie hij in 1962 “ Retiens la nuit “ componeerde. Hij gaf Jonny tevens de eer om het voorprogramma van een reeks concerten te zingen in l’Olympia in Parijs in 1963.

Aznavour heeft bewezen dat het mogelijk is om te zingen met stemgeluid dat net iets anders is dan normaal en hij was dan ook zeer tevreden met de mondiale erkenning. Zijn precisie, zijn terughoudendheid, zijn stem, zijn manier om de woorden te later vibreren, zullen ons altijd bijblijven als wat hem typeerde. Niet alleen als zanger was hij bekend. Hij speelde in meer dan 60 films waaronder “Taxi pour Tobrouk”, “Tirez sur le pianiste”, “Le Tambour” en vele andere.

Walter Proost zal European Philharmonia en het combo dirigeren in de symfonische versie van 24 nummers, gezongen door de specialisten van het Franse repertoire in Nederland: Katell Chevalier en Philippe Elan.

Katell Chevalier

Katell, de Frans-Nederlandse zangeres, is geboren in Frankrijk. Ze is deels in Nederland en deels in Frankrijk opgegroeid. In 2006 verhuisde ze van Parijs naar Enschede om te studeren aan het ArtEZ Conservatorium. “Ze heeft uitstraling en flair, een echte toneelpersoonlijkheid. Ze weet wat ze zingt en zingt ook voor het publiek”, zo oordeelde de jury over Katell, toen ze eerste werd op het Concours de la Chanson 2010 van de Alliance Française. Een paar maanden later studeerde ze af aan het Conservatorium.

 

In 2012 bracht ze haar eerste EP uit “Emmène-moi”, een plaat met 5 fabelachtige nummers. Op haar album, uitgebracht eind november 2014, deelt Katell 11 prachtige artisjokblaadjes met de luisteraar. De naam van het album ‘Coeur d’artichaut’ – artisjokkenhart –  is een Franse uitdrukking die verwijst naar een gevoelig persoon. Katell’s muziek is een gevoelige mix van moderne Franse folk en pop die ze samen met haar band in theaters uitvoert.

 

In juli 2015 bracht ze haar single uit: Vite Vite!, Katell’s lofzang over de Tour de France.

 

Katell heeft in 2016 mee gedaan aan het 7de seizoen van het televisieprogramma The Voice of Holland. Tijdens de blind audition veroorzaakte Katell een sensatie met haar krachtige versie van Stromae’s “Formidable”. Ruim 2,9 miljoen kijkers zagen hoe zij binnen no-time alle stoelen wist te laten omdraaien, met een staande ovatie van de jury tot gevolg. Ook “Paris”, haar eigen vertaling van het bekende “Brabant” van Guus Meeuwis die zij tijdens de tweede live-show heeft vertolkt werd goed ontvangen en bereikte zelfs de Itunes top 40!

 

In 2017 maakt ze, in samenwerking met TheDreamLab, de stap naar het theater met de show Deux Voix, waarbij ze het wereldberoemde repertoire van Jacques Brel en Stromae vermengt tot een theaterconcert, een boeiende samensmelting van akoestische en elektronische muziek. In Deux Voix staan twee muzikale toppers Katell terzijde: Ton Snijders en Mathijs van Til.

Diezelfde samensmelting is op haar nieuwe EP te horen. Katell presenteerde op dinsdag 8 mei 2018 in Sugarfactory in Amsterdam haar EP J’Avance.

In 20/21 presenteert ze via haar nieuwe voorstelling "Retour Amsterdam-Paris", verkocht door Impresariaat Muijsenberg (zie haar voorstelling bij aanbod)

Philippe Elan

Philippe Elan werd geboren in Frankrijk en is vanaf 1986 in Nederland komen wonen. In dat jaar maakt hij een vliegende start door het chanson concours van de Alliance Française te winnen.

Sindsdien is hij een veelgeziene vertolker van het Franse chanson, waarmee hij jaar na jaar in de theaters is te zien met solo programma’s samen met arrangeur, producer en vaste begeleider Reyer Zwart. Hij treedt op met artiesten als Cor Bakker, Louis van Dijk, Liesbeth List en Laura Fygi. Sinds 2013 treedt Philippe ook op met het Amstel Quartet, een beroemde saxofoonformatie die concerten geeft over de hele wereld. Naast zijn samenwerking met jazz en pop muzikanten heeft Philippe ook vaak opgetreden op klassieke podia onder andere samen met Holland Symfonia in 2009, Het Gemini ensemble en de Johan Willem Friso Kapel in 2013.

Philippe is vaak te gast in radio- en tvprogramma’s waar hij pleitbezorger is van het Franse lied.
In de loop van de jaren heeft Philippe 9 albums en 2 DVD’s uitgebracht. Deze zomer brengt Philippe zijn nieuwe single L’été est là uit, dit is een up tempo pop chanson geproduceerd door Eddy Ouwens daarnaast wordt een CD registratie opgenomen van de samenwerking met het Amstel Quartet.getitelt “Sax avec Elan”.

“L’été est là” is onlangs een top 10 geworden, wat een première is in de loopbaan van Philippe!

Philippe heeft met Het Gemini ensemble een Edison award mogen ontvangen.

In het najaar van 2019 presenteert hij zijn nieuwe album "Ma France" samen met Residentie Orkest The Hague.

Luister naar de nieuwste single "Ma France" door HIER te klikken.