Iris

van

Nuland

 Klassiek

klein|middel

Periode

hele seizoen

Iris van Nuland (viool)

Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas.

Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling op de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool.

Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Haar viool is een Wolfram Neureither Montpellier 2015 en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).

 

in 2020 wint Iris de 1e prijs bij de landelijke finale van het Prinses Christina Concours.

 

In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids. In 2015 wint Iris een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en Ze wint de eerste prijs met Duo Decivo, samen met celliste Emma van Schadewijk, bij de Talentenjacht in 2013 van het Concertgebouw Amsterdam. Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij het Prinses Christina Junior Concours, bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours, de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival en de Festival Middelburg Prijs.

 

Ze heeft, samen met Roel van Velzen op piano, opgetreden tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in een uitverkocht Ahoy. Onder de toeschouwers bevindt zich Koningin Máxima als eregast van het evenement. 

In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists. In 2018 soleert ze tijdens de gala-avond ter ere van het 50-jarig bestaan van theater De Lievekamp in Oss. Daar speelt ze ook in 2020, waarbij Iris soleert in de grote zaal, begeleid door European Philharmonia onder leiding van dirigent Walter Proost.

In 2020 komt haar debuutalbum Vannatuure met componist en gitarist Chiel Nugter uit.

Ook wordt ze uitgenodigd voor een interview en optreden tijdens het live NPO2 televisieprogramma Podium Witteman en is ze meerdere malen te horen op Radio 4.